Wat is meditatie?

Ook je gedachten komen en gaan, net als golven.
Meditatie is tot stilte komen. Je brengt zowel je lichaam als je geest tot rust door afstand te nemen van je gedachten. Ze komen en gaan, maar je laat je er niet door meeslepen. Je merkt ze op een vriendelijke manier op, zonder te oordelen. Je accepteert wat er op dat moment is. Het mag er zijn.

Troebel water
Drukte in je hoofd kun je vergelijken met storm op zee. Als het stormt, is de zee onrustig. Het schuim staat op de golven en het water is troebel door loskomend zand. Pas als de wind gaat liggen en het wateroppervlak verandert in een spiegel, wordt het water helder en kun je de bodem weer zien. Als er rust is in je hoofd kun je weer helder denken.

Meditatie is bewezen effectief en populair
Denk je bij meditatie aan iemand die uren in een lotushouding zit? Het is echt niet zo zweverig. Topsporters, bekende sterren en topondernemers zweren er al jaren bij en meditatie wordt steeds ‘normaler’. Het is gewoon voor iedereen heel gezond, omdat we allemaal een druk leven hebben en de lat hoog leggen. Meditatie helpt je om emoties te overwinnen, rust in je hoofd te krijgen en een stressvrij lichaam.

Sportschool voor de hersenen
We verzorgen ons lichaam, letten op ons eten en maken tijd om te sporten. Dus waarom zouden we ook onze hersenen niet in goede shape houden? Best belangrijk toch? Juist als je een behoorlijk druk leven hebt. Gelukkig past meditatie altijd in je schema, want je kunt het op allerlei manieren en momenten doen: zittend, liggend, staand, lopend, kort of lang.

Een goede gewoonte
Maak het je in het begin niet te moeilijk. Begin met een paar minuten per dag op een voor jou prettig moment. Pak bijvoorbeeld je momentje als je wakker wordt of onderweg in de trein. Neem heel even rust, kom heel even tot stilte. Zo laad je jezelf weer op en breng je jezelf in balans.

Wil je ook leren mediteren? 

Loop mee met een stiltewandeling met begeleide meditatie

Meer over mediteren