Blog

Meditatie, Mindfulness

Stiltewandeling. Een bijzondere ervaring.

Heb jij het wel eens geprobeerd? Niet in je eentje, maar juist met andere mensen in stilte wandelen? Ik moet eerlijk zeggen: het heeft me verrast.

Misschien zie je er in eerste instantie het nut niet van in? Misschien lijkt het je saai of ongezellig? Juist dan is het mooi om de uitdaging aan te gaan.

Het is bijzonder om op te merken hoe sterk de neiging tot praten is, tot het verbreken van de stilte. Waarom is dat zo? Waarom hebben we moeite met stilte? Wat gebeurt er en welke gedachten komen er bij je op? En waarom wil je daar liever niet bij stilstaan en begin je bijvoorbeeld over het weer?

Daarnaast merk je ook sterk op hoe je aandacht verplaatst naar andere zintuigen als je niet praat. Je ruikt beter, hoort andere dingen en je hebt meer aandacht voor wat je ziet.

Durf jij het aan? 😉 Binnenkort organiseer ik stiltewandelingen in Noordwijk aan zee (en omgeving). Onder het kopje ‘meditatie’ vind je meer informatie over de data. I’ll keep you posted.

Yoga

Yoga voor jongeren/ op school

Jong geleerd
Juist op jonge leeftijd kan yoga al heel waardevol zijn. Jongeren maken zo al vroeg kennis met ‘de kunst van het ontspannen’. Heel belangrijk, want uit onderzoek blijkt dat ze op steeds jongere leeftijd al ‘stress’ ervaren. Daarnaast is het leren kennen en waarderen van hun lichaam goed voor hun eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Respect en sociale vaardigheden
Tijdens yoga is het belangrijk dat iedereen zich veilig voelt in de groep. Jongen leren respect voor elkaar te hebben, minder te oordelen en mild te zijn naar zichzelf en naar anderen.

Toenemende prestatiedruk
Heb je kinderen die in spannende perioden minder goed kunnen concentreren? Bijvoorbeeld als de prestatiedruk hoog is rond tentamen- of examenweken? Ook dan is het misschien een idee om eens yoga te proberen.

De voordelen van yoga

  • Vermindert het gevoel van druk, stress en spanning
  • Jongeren zijn in beweging, werken aan eigen kracht en flexibiliteit
  • Ze leren hun lichaam beter kennen en waarderen
  • Ze werken met hun ademhaling aan hun concentratievermogen
  • Kan bijdragen aan een beter zelfbeeld en meer zelfvertrouwen
  • Bewezen effect van mindfulness: vermindert onrust en negatieve gedachten

Je leest in dit artikel meer over het toenemende aantal jongeren met stress en burn-out klachten.

Meditatie

Waarom is mediteren ‘hot’?

Mediteer je niet, dan val je op 😉
Ok, dit is misschien wat overdreven, maar mediteren is tegenwoordig heel normaal. Het is niet zweverig en het zijn allang niet meer alleen de grote sterren en topsporters die erbij zweren. Mediteren is goed voor ons allemaal. Dat blijkt ook echt uit wetenschappenlijk onderzoek.

Noem het ‘je rust pakken’
Vind je mediteren een beetje te zweverig klinken? Zie het dan gewoon als een moment van rust. Je kalmeert je lichaam en gedachten en laadt jezelf op voor de rest van de dag. Het kan thuis, in bed, in de file of in de trein, kort of lang. Hou het in het begin gewoon simpel en probeer het eens een paar minuten per dag. Voor je het weet, wil je niet anders.

Interessante links over de voordelen van meditatie:
Meditatie helpt stress te verminderen.
Mediteren verandert je brein.

 

 

Yogatherapie

Yoga(therapie) in de zorg

Yoga en zorgverlening 
Steeds meer professionals in de zorg ervaren de positieve effecten van yoga. Het kan een hele mooie aanvulling zijn op behandelingen van lichamelijke en psychische klachten.

Compassie staat voorop
Iemand die zich inzet om meer ruimte te creëren voor het intergreren van yoga in de medische wereld is Anneke Sips. Ze is psychiatrisch verpleegster, yogatherapeut en founder van Network Yoga Therapy en Network Yoga Therapy Academy.

Network Yoga Therapy
Werk je in de zorg en heb je interesse in yoga en hoe dit mensen met psychische klachten kan helpen? Sluit je dan aan bij het netwerk of volg Network Yoga Therapy op Facebook of Instagram. Hier komen professionals uit de zorg samen. Ze delen interessante artikelen en nieuwe onderzoeken en er is ruimte voor discussie over actuele onderwerpen.

In dit artikel lees je meer over de intergratie van yoga in de zorg.

Nieuws

Ocean Flow Yoga website live

Yeah! Live!
Hi, wat leuk dat je m’n site bezoekt. Het is gewoon gelukt, hij is af. Ik werk al jaren als creatief/ copywriter in de reclame, maar het bouwen van een website is toch iets anders dan vormgeven en webteksten schrijven 😉

Logo design
Mijn logo is ontworpen door vriendin
, (kite)surfmaatje en artdirector Leonie vos, eigenaar van Love and Paper. Naast logo’s ontwerpt ze ook originele trouwkaarten en geboortenkaarten. Je leest hier meer over de betekenis van het logo. 

Modellen en hulpfotografen
Super bedankt voor jullie hulp lieve sisters Anne Hogervorst en Liesbeth Hogervorst.